De moedertjes van Kombucha
SCOBY, je hoort het vaak terugkomen als er over Kombucha wordt gepraat? Maar wat is het juist… Je komt het in deze blog allemaal te weten!

Ondertussen weten wij en jullie dat Kombucha en geheel brouwproces vergt. Een belangrijk onderdeel van dat brouwproces is dan ook de toevoeging van een SCOBY. Waarschijnlijk heb je er al wel vaker van gehoord maar weet je ook wat het juist is? Lees rustig verder en kom alles te weten over de moeders van Kombucha.

S.C.O.B.Y. - de afkorting ontleed

SCOBY is een Engelstalige term die staat voor ‘Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast’. Letterlijk vertaald naar het Nederlands wordt dat dan ook ‘Symbiotische Cultuur Van Bacteriën en Gisten’, een SCVBG wat niet zo makkelijk te benoemen valt 😉 Maar wat willen die termen nu allemaal zeggen?!

‘Symbiotisch’ houdt in dat er verschillende organismen nauw met elkaar samen leven.
‘Cultuur’ gaat dan weer over de levende organismen die geteeld worden en meteen de voedingstoffen voor die organismen bevat.
‘Bacteriën’ en ‘Gisten’ verwijzen naar de levende organismen die goed zijn voor de spijsvertering.

Waarom SCOBY ook de moeder van Kombucha wordt genoemd

SCOBY of moeder of starter. Dat zijn allemaal benamingen voor eenzelfde onderdeel van Kombucha. Dus ook voor de onze. Maar waarom heeft dat nu zoveel benamingen? Omdat alle benamingen ook een bepaalde waarheid bevatten natuurlijk. Scoby hebben we eerder in dit artikel al toegelicht, dus spitsen we ons nu toe op ‘moeder’ en ‘starter’.

Ondertussen weten jullie wel dat de basis van Kombucha uit enkele simpele ingrediënten bestaat, onze SCOBY is daar een belangrijk onderdeel van. In de basis wordt er altijd een zoetstof toegevoegd zoals rauwe honing of rietsuiker, maar daar is op het einde van het proces niets van over… Dat komt door de hongerige moedertjes! De SCOBY geeft namelijk gisten af, die alle suikers gaan opeten. Uiteraard zorgt dat voor een creatie van alcohol – zoals bij élk fermentatieproces. Wanneer er alcohol aanwezig is, komen de bacteriën in the picture. Zij gaan de alcohol omzetten in azijn- en glucolzuur waardoor er achteraf enkel nog micro-organismen en gezonde zuren overblijven.

De SCOBY’s zorgen er dus eigenlijk voor dat het hele proces in goede banen wordt geleid, net zoals moeders ook doen!

Zijn er verschillende SCOBY’s?

Daar kunnen we echt héél kort over zijn… JA! De starter die je gebruikt voor een JUN Kombucha is anders dan die voor een Kombucha. Dat komt eigenlijk gewoon doordat ze met een andere zoetstof als basis zitten. De Kombuchaculturen – zoals de SCOBY eveneens genoemd wordt – zijn voor beiden dranken verschillend.

Wil je jouw SCOBY graag delen met andere brouwers? Hou er dan zeker rekening mee dat je de juiste variant meegeeft voor de juiste drank!

SCOBY als snack

Het zal niemand meer verbazen dat een SCOBY een dik, geleiachtig, glanzend vlies is. Smakelijk ziet het er niet meteen uit, maar toch kan je het opeten. En zou dat zelfs perfect gezond zijn!

Allereerst, de textuur. Het hangt een beetje af van de leeftijd van je SCOBY. De jongere SCOBY’s zullen iets “natter” of “slijmeriger” zijn aan de buitenzijde. Aan de andere kant, zijn de oudere SCOBY’s eerder zoals een snoep beertje.

Zin om er iets meer uit te halen? Er zijn verschillende recepten te vinden om te maken met je SCOBY. Zo kan je ‘m verwerken in je favoriete smoothie, kan je er een soort jerky van maken of kan je er een zacht snoepje van maken voor jezelf of de kinderen!

Wij houden het voorlopig toch enkel op het brouwen van overheerlijke, gezonde drankjes met onze SCOBY’s.. 😉

Kombucha, de vergelijking; voordelen versus nadelen
Wat zijn nu de exacte voordelen van het drinken van Kombucha en zijn er ook nadelen aan verbonden? We zochten het met plezier voor je uit!