Het kent een sterke opmars maar wat is Kombucha nu juist?!
“Wat is Kombucha?”; hoor ik je vragen. Is het een wondermiddel? Het zoveelste alternatief voor frisdrank? Of zijn we er echt iets mee? Lees meer & ontdek!

De mens is een sociaal dier. Daar horen als een feestjes of restaurantbezoekjes bij. Maar wat met diegene die moet rijden? Wil die niet eens iets anders kan wéér water of wéér een virgin mojito? Wij zeker wel! En daarom vinden wij Kombucha ook zo leuk. Maar wat is Kombucha nu juist?

First things first; wat is Kombucha?


Kombucha - of letterlijk vertaald “theezwam” – is een thee die een fermentatieproces ondergaat door verschillende azijnzuurbacteriën en gist-culturen. Wat de basis van Kombucha is? We starten altijd met een groene of zwarte thee. Bij die thee wordt geraffineerde suiker toegevoegd die voor enkele dagen gefermenteerd wordt met een theeschimmel – ook wel SCOBY genoemd.

SCOBY staat voor Symbiotische Cultuur van Azijnzuurbacteriën en Gist. Maar wat heeft die SCOBY nu met Kombucha te maken? De fermentatie die op gang komt dankzij die SCOBY, zorgt ervoor dat de smaak zachtjes wijzigt. En wat is de typische smaak van Kombucha dan juist? Eigenlijk eerder zurig met een hintje van azijn. De fruitige toets wordt pas achteraf toegevoegd, na het hele fermentatieproces.

Wat geeft Kombucha dan juist zijn smaak(jes)?

Zoals we al zeiden, wordt de fruitige toets pas achteraf toegevoegd. Puur is Kombucha dan ook eerder zurig wat het vaak wennen maakt aan de smaak alvorens je er fan van wordt. Tegenwoordig worden er ook vaak smaken toegevoegd. Dat kan gaan van één simpele smaak tot een combinatie van 2 – 3 of meerdere smaken. Ook daarna dient de drank nog een tijdje te staan, alvorens het gebotteld kan worden.

Balans blijft steeds belangrijk. In de basis moet Kombucha blijven wat het voorzien is; een gezonde, lekkere drank die bijdraagt aan de algehele gezondheid.

Ervaar jij het graag zelf? Of ben je benieuwd naar welke unieke smaken je allemaal kan bekomen met het brouwen van Kombucha? Duik dan zeker eens in ons assortiment & haal jouw favoriet in je dichtstbijzijnde Comme Chez Nous-winkel!

Vol van leven
Hey, kombucha liefhebber! heb jij al opgemerkt dat onze BIZAR kombucha en waterkefir altijd heerlijk fris in de koeling bewaard wordt? We hebben het al een paar keer gemeld, en dat zeggen we natuurlijk niet zomaar. Waarom kombucha koel bewaren en hoe kombucha bewaren, kan je in deze blog terugvinden.