Het ontstaan van het fenomeen dat Kombucha heet
Het ontstaan van Kombucha is voor velen een raadsel. Waar is het ontstaan & hoe baande het zijn weg naar Europa? We zoeken het samen met je uit!

Je kan er niet meer naast kijken. Na de Gin&Tonic heeft nu Kombucha zich een weg gebaand naar ‘het hipste drankje van jaar’. Maar waar is die Kombucha nu eigenlijk ontstaan? Het kan toch niet zijn dat het zomaar uit de lucht komt vallen, of wel? We zoeken het graag samen met jullie uit!

Waar is Kombucha ontstaan?

Dat hangt er eigenlijk een beetje vanaf aan wie je het vraagt… Zeker is dat het drankje van gefermenteerde thee, al duizenden jaren oud is. Het zou ouder zijn dan onze jaartelling, dus Kombucha is ontstaan voor de geboorte van Jezus Christus.

Het meest bekende verhaal van het ontstaan van Kombucha dateert uit 221 voor Christus. Dat verhaal speelde zich toen af in China ten tijde van de eerste keizer Qin Shi Huangdi. Toen Kombucha nog maar net ontdekt werd, geloofden mensen er steevast in dat het de ‘thee der onsterfelijkheid’ was. De naam komt dan ook uit dat tijdperk, dankzij de Chinese keizer én zijn Koreaanse arts. Want welk kwaaltje de keizer ook had, de Koreaanse arts kon het altijd oplossen met zijn gefermenteerde thee.

Ontstaan & weer uitgestorven!

Hoe bekend het ook in de oren klinkt, we hebben het hier niet over kindje Jezus. Maar wel over Kombucha. Het ontstaan van Kombucha is al een klein raadsel, maar het is ook een hele tijd “uitgestorven” geweest voor het nu weer een opmars maakt.

Rusland zou dan ook de schuldige zijn waardoor het gefermenteerde drankje een tijd van de radar verdwenen is. Zij zouden het meegenomen hebben na de oorlog tussen hen en Japan. Daarna – zo gaat de legende – zou het zich verspreidt hebben tot in Denemarken en Duitsland via Polen. Er zouden dan ook veel onderzoeken uitgevoerd zijn op het drankje, waaronder ook het ontstaan & de ingrediënten van de populaire Kombucha. Tot de koude oorlog. En dus de Russen weer een stokje tussen de deur staken.

Na regen komt zonneschijn?

Want begin jaren ’90 kwam het drankje weer meer en meer in omloop. Allereerst met slecht nieuws, zoals dat het aan de basis van een overlijden zou liggen. Maar toch komt er rond de eeuwwisseling een academisch onderzoek naar het ontstaan van Kombucha. Dit keer in de Verenigde Staten. Het is ook daar dat de nieuwe trend herrijst!

Na het succes van de hype rond speciaalbier, vonden zij het tijd voor iets nieuws. En dat nieuws werd Kombucha. De Kombuchabrouwerijen rezen daar begin jaren 2010 dan ook uit de grond als paddenstoelen – pun intented!

Je merkt het zelf al; Kombucha is écht een Internationaal drankje. Het heeft zo goed als alle continenten gezien, alvorens het bij ons terecht kwam!

Pas sinds 2018 heeft het fenomeen zijn weg naar Europa gevonden. And it’s here to stay.


Het kent een sterke opmars maar wat is Kombucha nu juist?!
“Wat is Kombucha?”; hoor ik je vragen. Is het een wondermiddel? Het zoveelste alternatief voor frisdrank? Of zijn we er echt iets mee? Lees meer & ontdek!