Kombucha, de vergelijking; voordelen versus nadelen
Wat zijn nu de exacte voordelen van het drinken van Kombucha en zijn er ook nadelen aan verbonden? We zochten het met plezier voor je uit!

Aan populariteit geen gebrek voor het (niet-zo-)nieuwe Kombucha drankje. Maar desondanks er zoveel (gezondheids)voordelen naar je hoofd gegooid worden, gingen wij toch op onderzoek uit. Want wat zijn nu de éxacte voordelen van het drinken van Kombucha en meer nog, zijn er ook nadelen aan verbonden? We informeren je graag eens en voor altijd.

De zon schijnt altijd

Oftewel; we zullen beginnen met de voordelen van Kombucha😉 Want, eerlijk gezegd zijn dat er ook wel wat… Te beginnen met de hoeveelheid suiker die in je bloedbaan terecht komt! Suiker is niet de duivel en dat hoor je ons ook niet zeggen. Maar het is ook niet het hoofdbestanddeel waaruit je dieet zou moeten bestaan. Letten op suiker, vindt iedereen een goed idee. Dus waarom dan niet gebruik maken van een overheerlijke Kombucha? Je hebt een heerlijk verwarmende of juist verfrissende drank én de gezondheidsvoordelen in één slok!

Om over gezondheidsvoordelen te spreken – in het meervoud – stoppen we al niet na het verminderen van suiker in de bloedbaan. Maar ook heeft Kombucha het voordeel dat het de (slechte) LDL-cholesterol gaat verlagen en de (goede) HDL-cholesterol gaat verhogen! Dat noemen wij nog eens een échte win-win-situatie.

Het laatste – belangrijke – gezondheidsvoordeel is dat Kombucha je lever en diens gezondheid gaat ondersteunen. Thee heeft die eigenschap ook al, maar toch is Kombucha nog beter dan gewone zwarte thee. Of zelfs als enzymatische thee. Het voordeel van Kombucha is dat het gaat beschermen tegen schadelijke stoffen én dat het daar bovenop ook nog eens beschermt tegen schade die je lever op zou kunnen lopen.

Wij zien dus echt alleen maar voordelen aan het drinken van Kombucha. Maar toch zijn er ook enkele zaken die Kombucha in een slecht(er) daglicht durven stellen. Ook daar gaan we dan maar eens even naar kijken…

Na regen komt zonneschijn

Natuurlijk begint de Kombucha-markt al wat verzadiging te ondervinden. Meer en meer spelers springen op de kar van deze gezonde hype en willen met hun eigen – unieke – variant op de proppen komen. Maar dat maakt het tegelijk ook moeilijk voor de consument om door het bos de bomen nog te zien… Welke Kombucha leunt nu nog het dichtste aan bij wat het oorspronkelijk voorzien was om te worden? Welke Kombucha is gezond en welke bevat misschien toch nog wel wat veel suiker? Als je ’t ons vraagt – is dat al wel een negatief puntje om te benoemen.

Daarnaast is het algemeen geweten dat Kombucha gemaakt wordt van thee. Gefermenteerde thee, maar in de basis is en blijft het thee. Naargelang het soort thee dat gebruikt wordt, zitten we met theïne en dus caffeÏne. Dat maakt het ongeschikt voor bepaalde mensen om het te kunnen drinken. Gelukkig is B!ZAR gemaakt van groene thee en hoef je bij ons niet wakker te liggen van het caffeïnegehalte.
Als laatste – belangrijke – item, willen we graag het belang aanhalen van de microben en bacteriën levend in de darmen te krijgen. Dat is de bedoeling van Kombucha én brengt ook het effectieve gezondheidsvoordeel met zich mee. Nu worden hierover verschillende claims gemaakt en elk lijf is ook gewoon anders. Sommigen beweren dat yoghurt en kefir beter werkt voor hun darmgezondheid dan Kombucha, terwijl anderen helemaal het tegenovergestelde ervaren.

Ons advies? Probeer het lekker zelf uit! Is het iets voor je? Fijn en welkom bij de club! Is het niets voor jou? Jammer.. We zijn altijd benieuwd wat het voor jou geschikter zou maken, dus laat het ons zeker even weten!

Voor eens en voor altijd; zit er alcohol in Kombucha?
De vraag brandt op Kombuchaliefhebbers’ lippen, zit er alcohol in hun geliefde drank? Wij zochten het graag voor je uit en de resultaten lees je hier!