Voor eens en voor altijd; zit er alcohol in Kombucha?
De vraag brandt op Kombuchaliefhebbers’ lippen, zit er alcohol in hun geliefde drank? Wij zochten het graag voor je uit en de resultaten lees je hier!

Na enkele blogs geschreven te hebben over wat Kombucha nu eigenlijk is en van waar de origine komt, is het tijd om een belangrijke en veel gestelde vraag te beantwoorden. Namelijk of er alcohol in kombucha zit?! Het korte antwoord is “ja”, maar in de praktijk is het helaas niet zo simpel. We vertellen je er graag alles over, zodat jij ongegeneerd kan genieten van jouw Kombucha!

Wat is de connectie tussen Kombucha en alcohol?

Zoals we in eerdere blogposts al zeiden, is Kombucha een gefermenteerd drankje. Het begint allemaal met zwarte of groene thee en wordt doordrenkt met verschillende bacteriën, gist en uiteindelijk ook suiker. Hét ingrediënt dat voor de fermentatie gaat zorgen.

Het is die fermentatie die gaat zorgen voor het bruisende gevoel maar eveneens ook voor verschillende zuren én uiteindelijk ook een bepaald alcoholpercentage in de Kombucha. Waarom zeggen we “een bepaald alcoholpercentage”? Omdat er verschillende richtlijnen rond zijn alvorens een product als alcoholisch gelabeld kan worden.

Waarom onze Kombucha als niet-alcoholisch aanzien wordt

Wel simpel, wij blijven onder het toegestane percentage binnen Europa namelijk 0,5%. Dat houdt in dat onze gefermenteerde drankjes dus veilig zijn om te drinken en eveneens geschikt zijn voor de jeugd. Eigenlijk het perfecte alternatief om een stapje mee in de wereld te zetten, toch?

Desondanks het niet aanzien wordt als een alcoholisch drankje, is het wel aangewezen om bij zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven toch uit te kijken bij het consumeren van Kombucha. Dat raden wij aan omdat het alcoholpercentage in Kombucha niet volledig 0% kan zijn door de fermentatie. En het is algemeen geweten dat vrouwen met kind beter voorzichtig zijn en geen alcohol consumeren.

Allez, tjsing hé mannekes!

Nu we weten dat onze Kombucha varianten allemaal onder de 0,5% van alcoholvolume vallen, zijn ze dus het perfecte alternatief voor een wijntje of pint bier. Zoals altijd, wordt Kombucha het beste koud geserveerd. Daarom niet ijskoud, maar een tijdje in de koelkast alvorens te consumeren is aangewezen.

Wist je dat je met onze Kombucha ook verschillende (non)-alcoholische cocktails kan maken? We maken binnenkort graag een overzichtje van de diversiteit die je kan bekomen met onze drankjes. Maar voor nu zijn we vooral benieuwd naar jullie creativiteit! Wat is jouw meest creatieve én geslaagde cocktail? Laat het ons zeker even weten & wie weet contacteren we je wel om jouw recept mee op te nemen in onze repertoire!

Het ontstaan van het fenomeen dat Kombucha heet
Het ontstaan van Kombucha is voor velen een raadsel. Waar is het ontstaan & hoe baande het zijn weg naar Europa? We zoeken het samen met je uit!