Wat doet Kombucha met je lichaam?
Kombucha heeft vele gezondheidsvoordelen, dat weten we ondertussen. Maar wat doen die verschillende zaken dan juist in ons lichaam? We leggen het voor je uit.

Ondertussen is het wel duidelijk dat er vele voordelen verbonden zijn aan het drinken van gefermenteerde drankjes zoals Kombucha. Maar waarom zijn die voordelen nu net zo interessant? Wat doen ze in de core eigenlijk met je lichaam, weet je dat wel? We gaan er graag dieper op in, in deze blog!

Darmflora

Waarschijnlijk één van de meest genoemde gezondheidsvoordelen van Kombucha, namelijk dat het goed is voor de darmflora. Maar er groeien toch helemaal geen bloemen of planten in onze darmen? Waarom spreken we dan steeds over darmflora? We gaan er graag wat dieper op in.

 Allereerst is het woord darmflora niet geheel correct. Het gaat voornamelijk over bacteriën die zich in de darm bevinden, maar ook in de maag! Het dekt dus zeker niet de hele lading, maar is in de volksmond wel beter bekend dan darm-microbioom.

 Een belangrijke functie van die darmflora is de biologische afbraak van stoffen die niet door een ander systeem kunnen worden afgebroken. Denk daarbij aan het halen van vezels uit onze voeding. Ook vitamines en mineralen worden in de maag en darmen uit onze voeding gehaald. Belangrijk is dat ook drank in dit geval onder voeding valt.

 Het is dus belangrijk om je spijsvertering in een zo goed mogelijke conditie te houden. Gefermenteerd voedsel of drank is daar dan ook ideaal voor. En laat dat nu net zijn, wat Kombucha is! Begin jaren 1900 toonde een studie aan dat de inname van bacteriën de darmen ondersteund en daardoor gunstige gezondheidseffecten heeft. Zo kon in de tweede helft van de 20e eeuw de term pro-biotica in het leven geroepen worden. Dat is een verzamelnaam voor bacteriestammen met een aantoonbaar gunstig effect op onze spijsvertering.

Vitamines & zuren

Met stip op twee hoor je regelmatig dat Kombucha een bron is van vitamines en aminozuren. Maar euhm, wat doen die verschillende vitamines dan juist allemaal? En waarom heeft ons lichaam aminozuren nodig? We lichten ook dat even toe!

Vitamine B is diegene die het rijkelijkst aanwezig is in Kombucha. De B-vitamines zijn een aardig grote groep en bestaan uit 8 verschillende. Allemaal hebben ze eigenlijk één overkoepelende eigenschap, ze geven je (lichaam) energie.

 B-vitamines zijn namelijk een belangrijke pijler in onze stofwisseling. Als we voeding tot ons nemen, zorgen die B-vitamines ervoor dat zij de energie uit die voeding gaan verzamelen. Concreet gaan die vitamines dus eiwitten, koolhydraten en vetten verbranden. Wat voor de nodige beschikbare energie gaat zorgen. Omdat vitamine B een water dragende vitamine is, kan je er ook nooit teveel van opnemen in je lichaam. Krijg je er teveel van binnen? Dan plas je die gewoon weer uit.

 Dan komen we aan bij die zuren. Of om concreter te zijn; aminozuren. We proberen het zo duidelijk mogelijk te verwoorden, in mensentaal. Maar er zal toch een aardig stukje biologie aan te passen moeten komen.

 Kort gezegd is een aminozuur een organische verbinding. Het zijn eveneens de bouwstenen van peptiden. Een peptide is op zijn beurt een molecuul dat bestaat uit een klein aantal aminozuren die met elkaar verbonden zijn en die dienen als bouwsteen voor een eiwit. Wat ons meteen terug brengt bij de aminozuren.

 In de natuur zijn er ongeveer 500 verschillende aminozuren, 20 daarvan komen voor in menselijke eiwitten en worden eveneens de fundamentele aminozuren genoemd. Onder invloed van enzymen worden aminozuren tijdens de spijsvertering vrijgemaakt. Vanuit die vrijgemaakte eiwitten, kunnen onze spieren zichzelf weer opbouwen.

Er zijn ook een aantal fundamentele aminozuren die ons systeem zelf kan aanmaken, anderen dan helaas weer niet. Die laatste soort zijn de essentiële aminozuren en moeten dus opgenomen worden via voeding en drank!

Wij zijn hier alvast weer wat wijzer van geworden, hopelijk jullie ook?

Als je onze bizarre smaken nog niet geprobeerd hebt, lijkt het ons nu het perfecte moment om er een keertje in te duiken. Met deze temperaturen zou een warme omhelzing van onze JUN Kruidenmengeling, zéker smaken. Wij trekken er alvast eentje open, cheers!


De moedertjes van Kombucha
SCOBY, je hoort het vaak terugkomen als er over Kombucha wordt gepraat? Maar wat is het juist… Je komt het in deze blog allemaal te weten!