KOMBUCHA versus WATERKEFIR
Vraag jij je ook af wat de verschillen nu eigenlijk exact zijn tussen Kombucha en Waterkefir? Je komt er alles over te weten in onze nieuwste blog!

We zijn al dieper ingegaan op de verschillende voordelen van elke drank individueel. En desondanks kiezen verliezen is, in ons boek. Kunnen we begrijpen dat sommige mensen liever weten welk gefermenteerd drankje het best bij hun gezondheid, levensstijl of smaakpapillen past.

Het moeten niet altijd verschillen zijn

Desondanks er best wel enkele verschillen zijn tussen Kombucha en Waterkefir, is er toch eveneens ook een overeenkomstigheid. Het is namelijk zo dat beide dranken werken met een startercultuur. Oké, toegegeven stoppen de verschillen daar al meteen. Want desondanks ze beiden een startercultuur nodig hebben, is die startercultuur geheel verschillend!

Zowel de startercultuur van Kombucha als die van Waterkefir bestaat uit bacteriën en gisten die samen een symbiose vormen. Toch zijn ze geheel anders. De starter van een Kombucha is een gelei-achtig vlies dat bovenop het vat wordt gelegd. Ook wel SCOBY genoemd. Wil je meer weten over een SCOBY? Dan lees je daar alles over in onze blog.

Waterkefir daarentegen wordt gestart met waterkefirkorrels die “geoogst” worden uit een Mexicaanse inheemse cactus. Daar worden – in ons geval – biologische vijgen en abrikozen aan toegevoegd, om de waterkefirkorrels “wakker” te maken. Er wordt bij Waterkefir dus helemaal geen gebruik gemaakt van een soort vlies maar eerder van 3 à 4 verschillende componenten.

Help, ik ben lactose-intolerant!

No worries! Enkel de Kefir of Melkkefir variant zijn dan nefast voor jou. Onze Waterkefir is op basis van water. Er worden totaal geen melkculturen aan toegevoegd, waardoor onze Waterkefir – wat het woord eigenlijk al verraad – geheel veilig is voor mensen die gevoelig zijn aan lactose.

Verder zijn Melkkefir en Waterkefir wel aan elkaar gelijk. Het fermentatieproces is geheel hetzelfde, enkel de “basis” is anders. Bij Melkkefir neem je uiteraard melk als basis om je korrels in te fermenteren terwijl je bij Waterkefir uiteraard start met gezuiverd water.

Tijd om de verschillen te bekijken

We haalden het eerder in dit blogbericht al eens aan, maar ook in de basis zit een groot verschil tussen Kombucha en Waterkefir. Waar Waterkefir gestart wordt met gezuiverd, gezoet water. Wordt Kombucha dan weer gestart met gezoete thee. Dat verschil is op het einde van het fermentatieproces ook nog merkbaar. Waterkefir is verfrissend, ideaal als dorstlesser. Kombucha is net iets zuurder, wat een typerende smaak is, maar waar mensen vaak aan moeten wennen.

Nu we toch al op het fermentatieproces komen, kijken we daar ook graag naar de verschillen tussen Kombucha en Waterkefir. Het proces is grotendeels hetzelfde; de start wordt gemaakt, de fermentatie start – en in ons geval worden er achteraf nog vers gemaakte sappen aan toegevoegd. Maar de duurtijd van die fermentatie is wel absurd verschillend. Waar Kombucha toch een 2-tal tot 3-tal weken moet fermenteren is dat bij Waterkefir maar amper 48 uur! Een batch Waterkefir maken gaat dus veel sneller dan een batch Kombucha…

Wat met de voedingswaarden?

Onze producten hebben goede voedingswaarden, dat weten we ondertussen dankzij testen in een onafhankelijk, erkend labo. Maar toch zijn er bepaalde zaken wel interessant om te weten, die niet meteen terugkomen op het etiket.

Kombucha bijvoorbeeld bevat weinig tot geen vetten, zo staat ook te lezen op het etiket. Maar.. Wist je dat het drankje ook totaal geen proteïne bevat? Hetzelfde geldt ongeveer voor Waterkefir, maar dat is al ietsje hoger in proteïnes. Ben je echt op zoek naar een bron van proteïne in een gefermenteerde drank? Dan is Melkkefir een oplossing voor jou.

Verder kon je ook al lezen in een vorige blog over de gezondheidsvoordelen en de vitamines die onze drankjes bevatten. Maar ook daar zijn duidelijke verschillen in te merken. Waterkefir is eerder beperkt in vitamines. Het drankje bevat op zich enkel maar vitamines A en D. Aan de andere kant vind je dan de Kombucha, wat op zijn beurt een bron is van vitamines zoals A, B, C, Zink, Koper, Ijzer, …

En wat is dan eigenlijk het beste?

Dat hangt af van jouw voorkeur, smaak en levensstijl. Geniet jij graag van een zuurder drankje? Dan zouden wij de Kombucha aanraden. Ga je liever voor iets fris, wat meteen je dorst lest? Dan is het aangewezen om de Waterkefir een kans te geven.

Probeer je ze graag beiden? Alles kan, bij B!ZAR. In onze webshop vind je namelijk twee mixboxen waarbij je de keuze hebt tussen 2 smaken in je mixbox of alle 4 de smaken! Welke bestel jij na het lezen van deze blog?

Past (Jun)Kombucha en Waterkefir in een Vegan-, Flexi- of Vegetarisch dieet?