Van waar komt Waterkefir en wàt is het?
Wist je dat Waterkefirkorrels oorspronkelijk als reinigingsmiddel voor water werd gebruikt? Dus euhm, wat drinken wij dan juist? Je ontdekt het hier!

Waterkefir dateert al vanuit de 19de eeuw. Het werd toen nog gebruikt door Franse boeren, ter zuivering van het water. Maar wàt is Waterkefir nu juist? En meer nog, wat zorgt voor een verschil met de meer bekende melkkefir?

Wat Waterkefir toch anders maakt dan melkkefir

Melkkefir kennen we ondertussen allemaal wel. Maar wat Waterkefir is, is nog een vreemd gegeven. Melkkefir is dan ook een zurige yoghurt. Het gaat een beetje op een dikkere brei lijken dan bijvoorbeeld karnemelk, maar qua smaak komen die twee goed overeen. Waterkefir aan de andere kant, is dan weer eerder een frisse drank. Wat waterkefir ook nog eens goed verdraagbaar maakt voor maag en darmen. Én ook mensen met een lactose-intolerantie kunnen dankzij Waterkefir meegenieten van de gezondheidsvoordelen.

Beiden “brouwsels” worden gestart vanuit een bepaalde korrel die gevoed wordt met gedroogde vruchten. Die (water)kefirkorrels zijn identiek aan de micro-organismengemeenschap. Van daar hebben zij dan ook hun reinigingseigenschappen die al in de 19de eeuw door Franse boeren gebruikt werden.


Wat als Waterkefirkorrels enkel reinigen?

Die korreltjes met hun reinigingseigenschappen zijn gelukkig niet enkel goed om water te reinigen maar dus ook om een heerlijke drank mee te maken. Wat Waterkefir nu net zo uniek maakt! Want eigenlijk wordt het water eerst gezuiverd, door een specifieke fermentatie, alvorens er smaakjes aan toegevoegd worden – of het gewoon gedronken wordt.

Wat de Waterkefirkorrels nodig hebben om te kunnen beginnen fermenteren, zijn gedroogde vruchten en suikers. Dat is eigenlijk niet anders dan een fermentatieproces dat onze favoriete pint bier ondergaat. Maar dankzij dat fermentatieproces, bekomen we in onze Waterkefir zo wel een rijke bacterie- en gistcultuur!

Op zijn beurt zorgt die bacterie- en gistcultuur dan weer voor een probiotisch drankje. Dat bomvol gunstige bacteriën en gisten zit wat enkel maar een positief effect kan hebben om onze spijsvertering. En een gezonde spijsvertering, staat meteen gelijk aan een goed immuunsysteem en dus weerstand!

Nu ja, er wordt suiker gebruikt om de fermentatie op gang te brengen. Dus ik hoor je al denken dat dat alles behalve gezond kan zijn voor onze spijsvertering. Maar niets is minder waar. Wat de suiker binnen het fermentatieproces van de Waterkefir doet, is zich gaan voeden. Of eigenlijk de korrels die het Waterkefir maken, gaan voeden. Op het einde van zo’n brouwproces, schiet er dus eigenlijk weinig of zelfs geen suiker meer over! Enkel de goede bacteriën en gisten blijven actief, maar alle slechte rommel is er eigenlijk uit gefermenteerd.

Staat Waterkefir binnenkort ook in jouw koelkast?

We zijn ondertussen al helemaal overtuigd, Waterkefir is een uniek product. Ander hadden we hier onze schouders uiteraard ook niet onder gezet 😉

Ben jij nu benieuwd geworden naar wat Waterkefir voor jou kan betekenen? Breng dan zeker een bezoekje aan een Comme Chez Nous-winkel bij jou in de buurt. Momenteel zijn onze drankjes enkel en exclusief daar verkrijgbaar.


Waterkefir, waar kom jij vandaan?
Laten we bij het begin beginnen. Waar komt waterkefir vandaan? Wel, het is niet helemaal duidelijk waar waterkefir nu precies vandaan komt. Er zijn veel tegenstrijdige verhalen die de ronde doen. In deze blog willen wij de twee meest voorkomende verhalen over de oorsprong van waterkefir even toelichten.